torsdag den 27. september 2012

Fem fra Jensen


Peder Frederik Jensen debuterede 2007 med romanen Her står du. Hans prosa spænder sig ud et helt specielt sted mellem på den ene side det nøgternt præcise sprog, omsorgen for ordene og på den anden side fortællingerne, historierne og engagementet i omverdenen. I 2012 udkom romanen Læretid, der med udgangspunkt i læretiden for en skibsbygger samtidigt er en refleksion over at tilegne sig et sprog. Peder Frederik Jensen modtog i 2012 Albert Dams Mindelegat. Han er desuden redaktør på tidsskriftet Morgenrøde.

Zbiegniew Herbert: Hr. Cogitos hjemkomst
Fordi jeg læste den ved et tilfælde, da jeg var teenager og lærte noget væsentligt, der er svært at præcisere men samtidig konstant tilstedeværende. Fordi den handler om at forlade og om at vende tilbage ”til fædrelandets stenskød”.


Gabrielle Wittkop: Le nécrophile
Fordi Wittkops debutbog (i en alder af 52), er grænseoverskridende på en sjælden og temmelig rystende måde, og fordi de absurde og voldsomme beskrivelser af en antikvitetshandlers utugtige omgang med døde kroppe af begge køn og i alle aldre, bæres op af en præcis og poetisk tilgang til prosaen.


Grundtvig
Fordi jeg elsker salmen Påskeblomst hvad vil du her og ofte nynner den, når jeg er glad. Til eksempel i Skt. Petersborg en sen nat/tidlig morgen, hvor vi var en flok, der dinglede ned ad Nevskij og sang om bondeblomsten fra landsbyhave.

Vagn Lundbye: Næsehornsdigte
Fordi bogen bærer horn og Vagn er en ener.


Dermot HealeyA fool's errand
Fordi han er værd af læse og fordi hans digte har noget klassisk smukt og filosofisk over sig, der tiltaler mig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar